Bedre strengt enn stengt!

Del : fbtw

Denne uken var det store forventninger til at handel og serving i Oslo kunne åpne opp igjen. Skuffelsen var derfor stor over at vi fortsatt må holde stengt.

– Butikker og serveringsstedene er klare for å åpne igjen og er forberedt på fortsatt strenge smitteverntiltak. Strengt, men ikke stengt, er OHFs råd til Oslo byråd nå! Store samlinger i byens parker de siste ukene viser dessuten at folk trenger å møtes. Handels- og serveringsnæringen i Oslo vil sørge for at dette kan gjøres under trygge forhold, uttalte en dypt skuffet adm.dir. i OHF Bjørn Næss til flere medier etter byrådet pressekonferanse tirsdag 27. april.

Handels- og serveringsnæringene i Oslo har vært i krise siden samfunnet ble stengt ned i mars i fjor, med påfølgende skjenkeforbud siden 10. november og stengte kjøpesentre og butikker siden januar. Nå trenger Oslo en plan for gjenåpning og tydelige signaler på når vi kan åpne dørene igjen!

Stengte butikker – konkurransevridning og økt mobilitet

– Nå som nabokommunene har åpnet opp for butikkdrift, fører dette igjen til en sterk konkurransevridning og økt mobilitet. Mange butikker sitter på store varelagre og ikke minst sesongvarer som det er viktig å få ut av butikk før sommeren setter inn for alvor. Vi er redde for at mange nå ikke har økonomisk ryggrad for å åpne opp igjen nå som nedstengningen fortsetter, påpeker Næss.

Oppheving av skjenkeforbud – bedre smittevern

– E fortsatt skjenkeforbud gjør det dessuten umulig for mange serveringssteder å drive lønnsomt og tvinger dem til å holde stengt. En åpning for uteservering vil hjelpe noe. Bransjen er godt forberedt, og vi er trygge på at smittevernhensyn vil bli godt ivaretatt. Ikke minst – vi mener bransjen er vesentlig bedre rustet for å ivareta smittevern enn det som er situasjonen når folk samles i store og uoversiktlige grupper i parker og byrom, legger Næss til.

Vi har rundt 12 000 bedrifter innen handel og servering i Osloregionen og 8 000 av disse er butikker. Våre beregninger tilsier at rundt 90 000 mennesker er sysselsatt i disse bedriftene og at rundt 50 000 er permitterte. Dette er en krise for den enkelte ansatte, og en kompetansekrise for alle våre medlemmer i bransjen!