Bytterett av julegaver

Del : fbtw

Mandag 28. desember begynner de travle byttedagene. Moods of Norway vet hva de går til.

En undersøkelse Forbrukerrådet gjorde i fjor, viser at hele seks av ti bytter julegavene sine. En annen undersøkelse viser at folk tror loven sikrer dem bytterett.

Men det er ingen lovbestemt rett å få bytte varer man har kjøpt. I stedet har det blitt vanlig praksis i handelsstanden. Det sees på som god service, og kunden regner med at det går bra.

Fast byttedato

– Vanligvis har vi fjorten dagers byttetid fra varen er kjøpt, men i julen setter vi en fast dato og i år er det 5. januar. Mange har 31. desember som siste byttedag, men vi strekker oss litt lenger siden mange er bortreist i romjulen, sier Julie Rangfred Hanssen, regionssjef i Moods of Norway.

Butikker står fritt til å bestemme vilkårene, men de fleste lar kunden få bytte, så sant varen er ubrukt/uskadet og originalemballasjen ivaretatt.

– Som mange andre setter vi kvittering eller byttelapp som en betingelse, og påser at tidsfristen overholdes. I tillegg må merkelappen henge på klærne, og undertøy, parfyme og lignende være forseglet, sier Hanssen.

Slik ser årets julegenser ut hos Moods of Norway. Den kommer i begrenset opplag, så det gjelder å være raskt ute for å bytte i romjulen, sier regionssjef Julie Rangfred Hanssen.

Slik ser årets julegenser ut hos Moods of Norway. Den kommer i begrenset opplag, så det gjelder å være raskt ute for å bytte i romjulen, sier regionssjef Julie Rangfred Hanssen.

Ny kolleksjoner i butikk

– Vi gjør mye for at kundene skal være glade og pakker inn alle gaver med kjærlighet. Bokstavelig talt! Beviset henger i gavebåndet. Vi legger faktisk med en prøve når vi pakker inn parfymer, slik at det går an å bestemme seg for om man liker gaven, uten å bryte forseglingen.

Hun forteller at de prøver å være romslige, men at de ikke kan ta imot julegaver for langt utpå nyåret, siden nye kolleksjoner skal inn og gamle ut.

– 28. desember blir selvfølgelig den store byttedagen i år. Gaver som ikke er så gjennomtenkte blir ofte byttet. Enten faller det ikke i smak eller størrelsen er feil. Jeg synes likevel det har roet seg litt i romjulen. Det virker som folk er flinkere til å ta helt fri, sier regionssjefen.

Tilgodelapp med tidsfrist

Kunden kan ikke kreve å få pengene tilbake for en vare, men får som regel en tilgodelapp. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at den kan brukes i tre år. Moods of Norway har satt ett år på sine.

– Når noen kommer for å bytte en vare, er det en fin anledning for oss å hjelpe til og finne noe som faller i smak. Det er også en anledning for mersalg, men det er ikke noe vi pusher. Det er viktigere med en trivelig prat og uforglemmelig service.