Dette er årets julegave

Del : fbtw
Når folket fritt får svare på hva de tror blir den mest populære julegaven, svarer et stort flertall smarttelefon. Det viser den landsomfattende undersøkelsen som er utført av YouGov for Oslo Handelsstands Forening (OHF).

Blant smarttelefonene er det definitivt iPhone 6 som troner øverst på listen. Hele 11 prosent svarer dette. Rett bak smarttelefoner følger nettbrett og penger. Men også bøker, gavekort og smykker ser ut til å være sikre vinnere under juletreet. 

– Selv om elektronikk fortsatt er populært ser vi også en økning når det gjelder å ønske seg andre typer gaver, som gavekort og konsertbilletter, sier utviklingssjef i OHF, Lars Fredriksen. 

Bruker ti prosent mindre på gaver 
Selv om årets julegavevinner er en dyr gave, planlegger hver og en av oss å bruke ti prosent mindre på julegaver i år enn i fjor. Tilsammen beregner vi å bruke 5357 kroner hver. 
– Det kan tenkes at folk er litt mer avventende i år enn i fjor, men jeg kan vanskelig si at det skal ligge noen realøkonomiske grunner til dette, sier Fredriksen. 
I følge undersøkelsen er det kjærester, samboere og ektefeller som får den aller dyreste gaven. Hele 41 prosent svarer dette. Far kommer dårligst ut av det. Kun en prosent sier det er far som får den dyreste gaven. 

66 prosent handler på nett 
Hele 66 prosent av de spurte oppgir at de handler julegaver på nett. Dette er en liten økning fra i fjor, da 64 prosent mente de ville julegavehandle på nett. 

– Selv om andelen som handler på nett er økende, kan mye tyde på at julegavehandelen på nett er i ferd med å flate ut litt, sier Fredriksen. 

Undersøkelsen viser også at for 46 prosent av oss kommer fortsatt julaften like brått på hvert år. Disse svarer at de ikke handler julegaver før de siste fire ukene før jul. Åtte prosent venter helt til den siste uken før de får julegavene i hus. 
– Det er flest menn i denne kategorien og det er vel en «klassiker» som de fleste kjenner seg igjen i. For butikkene kan det være en fordel, da det ofte er da de dyre presangene blir kjøpt, sier Fredriksen.