En av tre dagligvarebutikker bryter fortsatt loven

Del : fbtw

331 av de 902 butikkene som ble kontrollert i årets aksjon solgte alkohol til mindreårige.
Alle landets fylker er kontrollert, og 331 av de totalt 902 butikkene som ble testet, solgte alkohol til Juventes mindreårige.

Maria Elizabet Aspen (25), leder i Juvente, er ikke overrasket over resultatet.

– Tallene overrasker ikke. Dette er omtrent samme resultat som i fjor, bare litt verre. Nå er det på tide at helse- og omsorgsministeren tar grep, sier hun i en pressemelding.

Aspen forteller at de etter de første årene med Skjenkekontrollen opplevde en innskjerping av butikkenes rutiner, i noen grad.
– Men i år opplevde vi en økning i antall salg. Det er vi ikke fornøyde med, sier hun.

Juvente mener salg av alkohol til mindreårige er et så alvorlig lovbrudd at bevillingen bør inndras umiddelbart.
– Det finnes neppe andre arenaer i samfunnet hvor man sier seg fornøyd med at 37 % bryter loven, og det er spesielt alvorlig at det er så høye tall når det gjelder salg av alkohol til mindreårige, sier Aspen.

Vinmonopolet er fortsatt den kjeden som gjør det best i våre kontroller, og som har gjort det konsekvent best samtlige år vi har testet. I 2013 ble de testet 15 ganger og solgte ikke i noen av tilfellene. I 2014 ble de testet 38 ganger og solgte i 3 av tilfellene.

SLIK FOREGÅR KONTROLLEN:

Ved kontrollene går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, og stiller seg i kø for å betale ved kassa.

Hvis kontrollørene blir spurt om legitimasjon, svarer de «Nei, det har jeg ikke. Kan jeg få kjøpe allikevel?». Får de et ja, betaler de for varene og forsøket registreres som «salg». Får de et nei, forlater de butikken og forsøket registreres som «ikke salg». Juvente-kontrollørene lyver ikke på alderen og bruker aldri falsk legitimasjon. Kontrollene er med andre ord en test på butikkenes egne rutiner, uten bruk av triks og manipulasjon.