Får lønn som fortjent

Del : fbtw
Det er tirsdag morgen og klokken er knapt 9.30. I lokalene til Lønn som Fortjent er det blikkstille. Slik var det ikke for en time siden. Da stod et femtitalls mennesker i kø. For å få jobbe. For å få et alternativ til rus, prostitusjon eller kriminalitet. De må møte opp mellom 08.20 og 08.40 hvis de ønsker å jobbe. Kommer de 08.45 er det for sent. Det vet de veldig godt. Derfor møter de fleste opp i god tid. Er det nok jobber til alle forsvinner alle ut igjen for å rydde gater, eller opp i andre etasje for å lage glassengler eller notatbøker. Er det ikke nok jobber til alle foretas det en trekning, for å sikre en rettferdig fordeling.
Stor vekst
– Folk tror ofte at de som benytter seg av slike tiltak ikke er til å stole på. Vi erfarer imidlertid at hvis det legges til rette for at de kan bidra, gjør de nettopp det, sier Eli Svardal i Lønn som Fortjent.
Arbeidstiltaket blir drevet som sosiale entreprenørskap og per i dag tilbyr tiltaket 218 jobber per uke. Det er en økning på 60 prosent fra i fjor. – Vi så at det var vekstmuligheter, samt et stort behov for denne typen lavterskeljobb, forteller Svardal.

Tilbake i lokalene i Fred Olsens gate har vi forflyttet oss til andre etasje. Her er det full aktivitet. Svardal viser stolt frem engleverkstedet og notatbokproduksjonen, mens hun snakker om hvordan veien fra et lite lokale i Tøyenkirken til butikkdrift i Fred Olsens gate ble til.
– Vi fikk en stor avtale med MøllerGruppen på 7000 engler per år, noe som sikret oss et visst antall jobber, forteller Svardal.

Slike store avtaler er noe tiltaket ønsker seg mer av. De er avhengig av et visst salg før de kan sette i gang produksjon eller love ut jobber. Derfor ønsker de seg flere store kunder som gir stabilitet og forutsigbar økonomi
– En fast bestilling på eks antall engler til bedriftsjulegaver er et eksempel på en drømmebestilling for oss, sier Svardal.
Åpnet butikk
Bestillingen fra MøllerGruppen bidro også til at Lønn som fortjent nå kunne se seg om etter større lokaler. I Fred Olsens gate fikk de napp. Her flyttet de inn 1. juni i fjor, og siden den gang har de jobbet jevnt og trutt mot butikkåpning. Onsdag 4. mars kunne Eli og hennes arbeidere stolt åpne dørene til splitter nye butikklokaler, hvor produkter fra verkstedene i andre etasje selges.
– Det var viktig for oss at butikken skulle være lyse og flotte, og signalisere verdighet. Produktene vi selger holder høy kvalitet og vi håper at kundene kjøper dem like mye fordi de virkelig ønsker å eie et flott produkt, som for å støtte saken, sier Svardal. 
Hun ønsker at Lønn som Fortjent skal være myteknusere.

– Vi ønsker at samfunnet skal få et endret syn på mennesker som sliter med store utfordringer i livet. Vi ønsker at de skal se at folk mange ikke tror kan utføre en jobb, både jobber og betaler skatt.  Men like viktig er det at disse menneskene gjennom dette ser på seg selv som en som kan bidra, sier Svardal.

– Stort samfunnsbidrag
For det er ikke bare tiltaket som bidrar til brukerne. Brukerne bidrar i høyeste grad også til byen og samfunnet. 
– Når 218 mennesker jobber i stedet for å ruse seg  sier det seg selv at samfunnet sparer på det.  En ren vinn, vinn-pakke, smiler Svardal.

Det har gått fire produktive timer. I Fred Olsens gate er det igjen blikkstille.
I løpet av uken er det produsert 190 glassengler. 250 notatbøker er nøye satt sammen. Sentrumsgatene er ryddet.  218 arbeidere har fått lønn som fortjent.
FAKTA
Lønn som fortjent er et arbeidstiltak drevet av Kirkens Bymisjon
Tiltaket finansieres gjennom salg av tjenester, salg av produkter, gaver, samt offentlige midler.
I 2014 var inntekten fra gaterydding, engle – og boksalg på kr 6.2 millioner 
Brukerne er både menn og kvinner, i alderen 18 til 70 år.