Vil fjerne 350 kroners grensen

Del : fbtw

Stortingets finanskomite ønsker å fjerne momsfritaket på varer under 350 kroner bestilt fra utlandet.

Forslaget kom fra KrF, og de fikk støtte fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Vedtaket innebærer at regjeringen må utrede hvordan man kan få fjernet momsfritaket i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, som legges fram til høsten.

– Vi tar nå konsekvensene av at vi ser økt netthandel fra utlandet. Norsk næringsliv er satt i en urimelig konkurransesituasjon på grunn av momsfritaket. Vi ser ingen tungtveiende argumenter for ikke å fjerne momsfritaket, sa finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski til Avisenes Nyhetsbyrå mandag.

Tall fra Virke viser at utenlandshandelen på nett har eksplodert de siste årene. Fra 2011 til 2017 steg netthandelen fra utlandet med 281 prosent, ifølge Virke.

Posten Norge innførte totalt 45 mill. brev og pakker til Norge fra utlandet i 2016, hvorav 1 mill. var pakker med verdi over 350 kroner som ble deklarert. De resterende 44 mill. er hovedsakelig brev, men omfatter også vareforsendelser med verdi under 350 kroner som ikke er deklarasjonspliktige. Tolletaten vet ikke hvordan de 44 mill. fordeler seg mellom brev og pakker. Omfanget av innførsel av varer med verdi under 350 kroner er er altså svært usikkert. Tolletaten avslører i tillegg jevnlig svindel med fortollingsverdien.

– I 2017 mottok vi rundt 15 millioner sendinger fra Kina, og 96-98 prosent har en oppgitt verdi under 100 kroner, og unndrar seg dermed toll og moms, opplyste pressesjef John Eckhoff i Posten til NRK i februar 2018.

– Nå er det på høy tid at denne konkurransevridende subsidieringen av utenlandske nettbutikker avsluttes, sier Bjørn Næss, adm. dir. i Oslo Handelsstands Forening.