Fjern toll på tekstil – for alle!

Del : fbtw

Stortinget vedtok i fjor at 350-kronersgrensen skulle fjernes. Det er bra – det skaper like konkurransevilkår. Når regjeringen nå foreslår å innføre tollfritak for utenlandsk handel med klær under 3000 kroner fra 1. april neste år, er det et stort steg tilbake for alle som driver tekstilhandel i Norge.

Nå for utenlandske nettbutikker enda større konkurransefordeler mot norske kjøpmenn. Det kommer til å gå utover både arbeidsplasser og inntekter til staten.

Toll på sportsartikler, klær og andre tekstiler kan komme opp i 10,7 prosent. Dersom utenlandske aktører slipper unna et kronglete moms- og tollsystem og i tillegg kan selge varene mer enn 10 prosent rimeligere enn norske aktører, blir det ikke enkelt å drive klesbutikk i Norge. Konkurransesituasjonen på varer under 3000 kroner blir rett og slett knallhard. Kan politikerne våre leve med en slik konkurransevridning? Det tror vi ikke at handelen kan!

– Regnestykket er enkelt. På et plagg til 3000 kroner, vil en utenlandsk aktør slippe unna 321 kroner i toll og kunne tilby en utpris på 2 679 kroner, sier adm.dir. Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening.

Handelen i Oslo sentrum er svært tekstiltung og en slik konkurransevridning vil ramme sentrumshandelen hardt, fortsetter Næss som også frykter at norske selskaper vil flytte arbeidsplasser ut av landet for å kunne konkurrere med utenlandske aktører.

Bjørn Næss, adm.dir. i OHF

Ferner Jacobsen tar grep

Vi har vært i dialog med daglig leder og eier av Ferner Jacobsen, Calle Ferner, som helst ser at regjeringen trekker tilbake forslaget om tollfri handel, slik at han kan selge varer på samme premisser som utenlandske nettaktører. Han ser at kunden kan spare rundt 10 prosent på enkelte varer, men har også tiltak som kan møte en slik konkurransevridning.

Vi håper selvsagt at også nettkjøperne velger å handle via våre kanaler. Hos oss har kundene mulighet til å opparbeide seg 15 prosent bonus på alle kjøp de gjør til ordinære priser, noe som betyr at de får en bedre pris hos oss enn via utenlandske nettbutikker.

Calle Ferner, eier og daglig leder av Ferner Jacobsen