Flere tyverier i førjulstiden

Del : fbtw

Det snakket vår adm. dir. Gunnar Larssen om da han i forrige uke gjestet TV2 Nyhetskanalen. Det er ikke nødvendigvis fattige som stjeler, men forventninger til julegaver er så høye at mange ikke har rår til å opprettholde statusjaget.

Rundt juletider er det mange som handler, noe som gjør tyverier lettere å skjule, samtidig som det er mange som stjeler fine julegaver de kan gi bort.

Larssen synes utviklingen er trist. Kanskje enda tristere er det at butikkene har blitt vant til det.

– Det har vært sånn i alle år. Folk stjeler litt hele året, men så topper det seg til jul da presset kanskje er ekstra stort. 

Ifølge politiets tall er antall tyverier synkende, men Oslo Handelstands Forening har tall som viser det motsatte.
– Våre tall viser at det er veldig store mørketall. Det er fordi det er komplisert og tidkrevende å anmelde. I tillegg vet butikkeierne at de fleste tyverier blir henlagt, og derfor tar de seg ikke bryet med å henlegge. Våre tall sier 120 000 tilfeller i året, med en helt klar topp i julehøytiden, forteller Larssen.

En blomstrende trend er også at organiserte bander utfører bestillingstyverier i butikkene. Derfor har OHF gjennomført en strategisk analyse og laget en tipunktsplan som skal bidra til å forebygge ran og tyverier.
– Vi jobber sammen med butikkene slik at de kan være føre var. Vi vet ganske mye om hvordan disse bandene og enkeltmennesker tenker, hva de er ute etter og hvordan de slår til. Dermed kan vi forberede oss godt, sier Larssen.

Også Aftenposten skriver i dag om juletyveriene, og viser til tall fra Virke som forteller at det stjeles for 364 millioner kroner før jul. Det tilsvarer 0,7 prosent av omsetningen i desember.

Virkes ekspert på området bekrefter Larssen utsagn om at folk fra alle samfunnslag stjeler. 
– Du kan ikke se på en person om han tar eller ikke. De som stjeler kan like godt være lege, brannmann eller bo i en kommunal leilighet. Mulighet skaper tyv, sier jeg. Det tas folk fra alle samfunnslag og yrker – utenom biskopen, da, sier Thor Martin Bjerke.