Fra ballettdanser til butikkgründer

Del : fbtw

Til tross for økt konkurranse på flere områder har den lille dansebutikken La Danse bare vokst jevnt og trutt siden startet for 38 år siden. Spesialbutikken ble startet av Dedekam i 1977. Hun måtte gi opp sin dansekarriere etter omfattende skader, men fant en ny, og etter hvert lønnsom, måte å videreføre både sin kunnskap og pasjon for dans.
– Det var en venninne som satte meg på tanken da hun fortalte om en dansebutikk i Stockholm, forteller Dedekam.
Sammen med mannen bestemte hun seg for å satse på at markedet var stort nok for en dansebutikk også i Oslo, og etter å ha solgt både bilen og båten var La Danse en realitet i 1977.

Hardt arbeid
Det første året holdt butikken hus på Briskeby. Det tok imidlertid ikke lang tid før den ble kjent blant dansere både i og utenfor byen, og etter ett års tid flyttet butikken til Edderkoppen teater. 

– I begynnelsen var det bare meg som jobbet med butikken. Jeg måtte jobbe hardt for å få være eneforhandler på merkene våre, og reiste jevnlig til Amerika for å vise ansikt, forteller Dedekam.
Hun forklarer at det var tøft å få amerikanerne til å forstå hvor lite markedet i Norge faktisk var, og hvor viktig det derfor var for Dedekam å være eneforhandler.
– De visste knapt hvor Norge var. En av selgerne lurte på om Norge kanskje var en liten øy, ler Dedekam.

Hun kan le av det nå, men det var ikke bare lett å være gründer av en spesialbutikk. Mye hardt arbeid måtte til for at butikken kunne vokse til å i dag lønne fire årsverk. Men underveis har det vært både små og store oppturer som har bidratt til å løfte butikken.
– Blant annet leverte vi dansesko til alle danserne under åpningesseremonien for OL på Lillehammer, og vi har levert strømpebukser til serviøtrene på Slottet, forteller Dedekam entusiastisk.

Nye lokaler
I tillegg leverer butikken mye til både Operaen og flere dansestudioer i Oslo og resten av landet. For sending av varer og netthandel er ikke noe som nytt for La Danse.

– Vi har pakket og sendt varer siden vi åpnet dørene, og nettbutikk hadde vi oppe veldig tidlig.
Selv om de nå merker økt konkurranse fra netthandel har de tro på at de har innarbeidet en såpass god posisjon at kundene fortsetter å komme, både til den fysiske butikken og nettbutikken.
– Vi selger like mye spisskompetanse. Alle som jobber her har danseutdannelse og vet hva de snakker om. Du skal føle deg trygg på at du har fått den riktige skoen, eller riktige drakten, når du går ut herfra, sier datter, og daglig leder, Vibecke Bjerke.

At butikken har opparbeidet seg et godt rykte er det liten tvil om. Dette har nok også bidratt til at den lille butikken nå har flyttet til Rådhusgaten. Der har de bedre plass, både til pakking av varer og til kunder i butikken. Mor og datter drev butikken sammen i mange år, men nå er det datteren som har tatt over butikken.
– Vi har stor tro på fremtiden. Trender svinger, men jeg tror, og håper, at dans ikke vil bli noe mindre populært i tiden som kommer, avslutter Bjerke.