Gategrunnsleie i Oslo – stans betalingen!

Del : fbtw

Oslo Handelsstands Forening jobber iherdig for at våre medlemmer skal få redusert sin kommunale kostnader i påvente av at krisen skal gå over. Vi er derfor tilfreds med at kommunen i dag har varslet at gategrunnleie (fortau, torg, plass etc.) ikke skal betales inntil videre.

Oslo kommune skriver:

«Oslo kommunes eiendomsforvaltere vil kunne gi utsettelse på innbetaling av husleie/festeavgift for næringsleietaker som har behov for det, inntil det er avklart hvilke statlige støtteordninger som innføres. For å avtale betalingsutsettelse, må du som leietaker ta direkte kontakt med virksomheten du leier av.»

Kommunen og bydelene bør ta kontakt

Vi mener at kommunen selv bør oppsøke de næringsdrivende i hele byen, og informere om tiltaket. Avtale om leie av gategrunn inngås både med Bymiljøetaten, så vel som med den aktuelle bydel. Alle utleiere av gategrunn bør sende en melding til alle sine leietakere om at leien ikke skal betales inntil videre.

Dyre kvadratmeter

OHF har som mål at gategrunnsleie skal være gratis (i hvert fall ut året), slik at byen kan få mest mulig byliv raskest mulig etter at krisen er over. Vi har mange medlemmer som forteller om svært høye leiepriser for bruk av gategrunnene utenfor restauranten eller butikken.

Steinar Paulsrud i Kaffebrenneriet.

Kaffebrenneriet er blant de næringsdrivende som opplever nettopp dette:

– Kaffebrenneriet bruker ofte noen få stoler på fortauet for å gjøre det hyggelig for våre gjester. Dagens priser på leie av gategrunn er i noen tilfeller høyere enn det vi betaler i husleie inne i bygget.  Nå som byen er nærmest helt stengt ned, skulle det bare mangle at ikke disse avgiftene forsvinner. Vi satser på at det blir løsningen når denne krisen er over, sier Steinar Paulsrud, etableringssjef i Kaffebrenneriet.

OHF mener gategrunnsleie er en avgift som bør innrettes på en helt annen måte, slik at vi styrker alle virksomheter som driver næring i våre gater – året rundt.

For øyeblikket setter vi i hvert fall pris på at våre butikker og serveringssteder kan slippe én konkret faktura i koronakrisen! 

Les mer på Oslo kommunes hjemmesider