Folk bruker penger

Del : fbtw

Svakere norsk økonomi, økt arbeidsledighet og lavere lønnsvekst, hindrer ikke folk i å handle. Virke spår vekst i år også.

– Selv om indeksene som måler forbrukertillit har falt, finner vi ikke spor av dette i vår butikkomsetning. Folk tør å bruke penger. Forbrukerne holder hjulene i gang, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke til Dagens Næringsliv.

Møblebransjen øker

Han presenterte Virkes konjunkturrapport nå nylig. Hovedforklaringen til optimismen er at folk allerede har høy sparerate. Folk som ikke har mistet jobben har fått lavere rente, og selv med moderate lønnsoppgjør, så er den samlede realinntekten god.

– Svakere krone gjør importerte varer dyrere. Spørsmålet er om høyere priser vil gå ut over volumene. Møbelbransjen er en bransje som har satt opp prisene. Det gikk ut over volumet, men salget økte likevel i verdi, og vi tror det kan bli fem-seks prosent økning for møbelbransjen i år.

Lavpris vokser videre

Virke spår at detaljhandelen vil øke med 3,5 prosent i inneværende år. Lavpriskjedene, som Europris og Nille, vil fortsatt vokse, men ikke fullt så sterkt som tidligere. Det er mindre forskjell mellom bransjene nå enn det pleier.

Her ligger presentasjonen av konjunkturrapporten