Husleie til besvær

Del : fbtw

Med omfattende tiltak for å hindre smitte og myndighetenes stadige oppfordring om å holde oss hjemme, er det ikke enkelt å drive butikk, service eller servering. Dette er virksomheter basert på at folk møter folk, og når kundene uteblir klinger det bare av småmynt i kassa.

Byen er nærmest folketom, mange sitter på hjemmekontor, andre i karantene og mange er permittert. Ingen trenger å lure på om smittevernstiltakene har fått konsekvenser for våre medlemmer. Kunder eller ikke, de faste kostnadene fortsetter å løpe selv om omsetningen uteblir. Det er en stor utfordring!

Snakk med gårdeier

Slik situasjonen er nå, er vårt viktigste råd: Gå i dialog med gårdeier!

Alle, både gårdeiere og leietakere, er tjent med at leietakerne kommer seg over korona-kneiken. På den måten kan næringsdrivende fortsette virksomheten når vi får klarsignal om at vi kan gjenoppta normal drift og et sosialt liv. Når kundene strømmer tilbake er det viktig at de møtes med lys i 1. etasjene og et bredt utvalg av tilbud.

Husleie-utfordringen er noe som opptar mange, både våre medlemmer og media, og det skisseres et utall av løsninger. Alt fra betalingsutsettelse, via redusert husleie, til gratis husleie i april. En ren omsetningsbasert husleie har også vært foreslått. Husleiekontraktene er ulike og den enkelte leietaker og gårdeier sin økonomiske situasjon er forskjellig. Her er det ingen fasit.

– Det dummeste man kan gjøre nå, er å stikke hodet i sanden og håpe at ting skal ordne seg. Gå derfor i dialog med huseier så raskt som mulig, med mål om å nå en omforent løsning begge parter kan tåle.

Bjørn Næss, adm.dir. i Oslo Handelsstands Forening.

Mange spørsmål

– Mange medlemmer spør oss om råd og har mange spørsmål. Vi svarer så godt vi kan, men når det gjelder husleiespørsmål, er dette veldig individuelt og knyttet opp mot kontrakten den enkelte har inngått, sier Næss.

Hovedorganisasjonen Virke har samlet en del spørsmål knyttet til utleieforhold som er relevante nå. Klikk her for å lese mer