Et kjøpesenter som midtpunkt

Del : fbtw

Jessheim fikk bystatus i 2012, og er allerede nå den største byen i Akershus i antall mennesker, og det fortettes stadig. Midt i sentrum av den nye byen ligger Jessheim storsenter. Fra kontoret til eiendomssjefen Tore Kværner, kan man skue utover byen som vokser opp på alle sider i et forrykende tempo, ja ikke mindre enn 14 kraner står plassert omkring senteret.

IMG_1765

Tore Kværner: Eiendomssjef på Jessheim storsenter. Største eier i Harald Kværner Eiendom AS. Født, bosatt og jobber i Jessheim, lidenskapelig opptatt av å utvikle Jessheim til en moderne by.

Selve senteret har blitt bygget på i flere omganger, og er nå en levende og integrert del av Jessheim sentrum. Den eldste delen av senteret er en del av den gamle Storgata, som går gjennom byen. Denne sjarmerende gaten er preget av sammenhengende trehus bebyggelse. Midt blant trehusene ligger et lite torg, og går du inn døren der, befinner du deg plutselig midt i det moderne kjøpesenteret.

Flere innganger og gode siktlinjer

For å være en levende del av byen, og ikke en lukket enhet, er senteret planlagt med gater og siktlinjer, det vil si at du kan se gjennom senteret flere steder, for å skape åpenhet og en følelse av by. Hele 13 innganger har senteret, noe som gjør at det er enkelt å bevege seg mellom de ulike delene av byen utenfor, være seg Rådhus, togstasjon eller den sentrale Storgata. Den mest «trafikkerte» gaten inne senteret heter Karl Johan på folkemunne, og her likner livet på mange måter det i en gate i en by.

IMG_1774

«Karl Johan»

Spør du Tore Kværner, hva den perfekte byen er, har han flere favoritter; Valencia, Bilbao, Berlin og sist men ikke minst, Liverpool. Det er en by han reiser tilbake til gang på gang, og som er et forbilde med sitt kjøpesenter som står for mye av fornyelsen av sentrum. «Handel er alltid nøkkelen til utvikling. De fleste byer vi har i Norge, startet nettopp som en møteplass for utveksling av varer» forklarer han.

Kultur & shopping

Kultur og shopping passer sammen som hånd i hanske, sier Tore Kværner. Og når en ny by vokser frem må man utvikle både og, for kundene vil ha begge deler. På Jessheim storsenter ligger galleri og kaffebarer side om side, innbyggerne i den nye byen trimmer i den nærliggende skogen, og kan stikke innom kommunekontoret før de handler i butikken på vei hjem. Og hjemmet ligger høyst sannsynlig ikke langt unna senteret.

IMG_1771

En av de mange kafeene i kjøpesenteret

Selv om handel ligger bak det meste av aktiviteten, handler også mye om etablering av små torg, gangveier og sykkelstier for å minimere bilkjøringen, og oppbyggingen av et kultursenter for å gi noe mer enn «bare shopping» til en helt ny by. «Vi må bygge møteplasser hvor innbyggerne kan nyte, sette seg på en benk og bare puste» sier han. «Det er det som skaper en by».Med mye tett bebyggelse blir det mindre behov for bil, og det er retningen Kværner mener alle byer bør gå skal man tenke fremtidsrettet og miljøvennlig.

Mer urbanisering

Vegg i vegg med senteret er et nytt prosjekt under oppføring, og Tore Kværner er selvsagt involvert med et brennende engasjement. Her kombineres parkering og butikkarealer med bolig på en helt ny måte. På bakkeplan skal bygget være åpent og tilgengelig for alle, oppover kommer det 145 leiligheter som toppes av et parktak, et av de første i Norge. En av de nye leietakerne her er XXL, som får hele 4000kvm å boltre seg på.

IMG_1769

Stadig finner man spor fra den tradisjonrike fortiden. Her studerer Tore et kassa apparat fra den før-digitale tidsalderen…

«Kommunen synes utviklingen gikk i raskeste laget, og stilte noen krav til oss. Det er vi glade for, resultatet har blitt både større og bedre» forteller en fornøyd eiendomsutvikler.

«Det vi mangler her, som jeg ønsker meg nå, er en shuttlebuss til Gardermoen!»

Wikipedia:
«Jessheim er en by, et tettsted og administrasjonssenteret i Ullensaker kommune i Akershus. Byen ligger omtrent ni kilometer sørøst for Oslo lufthavn, Gardermoen. Tettstedet Jessheim har 17 221[1] innbyggere per 1. januar 2016 og har vært blant de raskest voksende i Norge fra 6 400 innbyggere i 1990.»