Kjøpesentre i Akershus vokser mest

Del : fbtw

Kjøpesentrene i Akershus har hatt en bedre omsetningsutvikling enn kjøpesentrene i Oslo så langt i år.

OHF har fått utarbeidet en rapport om omsetningsutviklingen på kjøpesentre i Oslo og Akershus for perioden januar 2014-oktober 2015. Tall for november blir først klare i disse dager. 31 kjøpesentre i Oslo og 27 kjøpesentre i Akershus inngår i rapporten.

Sandvika Storsenter fasade jul (2)

Sandvika Storsenter er suveren på julehandel og omsetter sannsynligvis mest i år også.

Asker og Bærum størst

Med utgangspunkt i årets ti første måneder, har kjøpesentrene i Akershus økt omsetningen med 8,4 prosent, mens kjøpesentrene i Oslo har økt med 5,8 prosent.

Det er særlig mat og drikke, og spesialbutikker som har omsatt mer i Akershus. Det samme gjelder for hus og hjem, med unntak av et par måneder.

Asker og Bærum har den største veksten, blant annet på grunn av etableringen av Fornebu S og utbygging av Bekkestua Senter og Rykkinn Senter. Men i oktober var veksten i Romerike like god med 8,9 prosent. Follo har minst vekst og hadde nedgang i april, mai og august.

Tore Kvarud Røa Senter Nyhetsbrev (3)

Tore Kvarud i Kvarud Analyse og har fulgt omsetningsutviklingen på kjøpesentre i årevis. Her ved sitt eget nærsenter på Røa.

Omslag i økonomien

– Nå følger jeg nøye med på julehandelen. Det kan være at noe av desemberhandelen flyttes til november i år, ettersom Black Friday ble en fantastisk dag på mange sentre, sier Tore Kvarud.

Han er mannen bak Kvarud Analyse, som arbeider med kjøpesenterstatistikk, bransje- og markedsanalyser. Nå leverer han julehandelsindeks uke for uke.

– I fjor hadde vi veldig god vekst i julehandelen med nesten 7 prosent. I år er det spådd 3,5 prosent for Akershus og 4 prosent for Oslo. Jeg er spent på om dette slår til. Folk er mer bekymret for norsk økonomi og noen for egen økonomi. Været er også avgjørende, særlig for sportsbransjen.

Sandvika Storsenter suveren

Han er uansett sikker på at kjøpesentre gjør det bedre enn øvrig butikkhandel i desember, og at Sandvika Storsenter vil omsette mest av landets kjøpesentre. Det er slik det bruker å være.

Når det gjelder Oslo, viser rapporten for de ti første månedene i år, at kjøpesentrene i sentrum har hatt bedre vekst enn dem utenfor. Nyåpninger av Paleet, Aker Brygge, Steen & Strøm Magasin og Oslo S Shopping hatt stor betydning, samt avviklingen av Økern Senter og Oppsal Senter utenfor sentrum.

– Fra september ser vi igjen tegn til at veksttaktene i og utenfor sentrum nærmer seg noe, men kjøpesentrene i sentrum har fortsatt klart bedre vekst, kommenterer Kvarud.