Sentrene i Osloregionen taper terreng

Del : fbtw

Mens landets kjøpesentre samlet sett opplever vekst i første kvartal, lider kjøpesentrene i Oslo og Viken. Dette viser tall fra Kvarud Analyse som har samlet en oversikt over landets 60 største kjøpesentre i første kvartal.

Denne oversikten har alltid vært en viktig og representativ kilde for informasjon om utvikling i handel, servering og tjenester. Korona fører til store endringer i dette terrenget og sentrene i Oslo sentrum er nå helt ute av listen.

– Dette er ikke veldig overraskende, uttrykker adm.dir. i OHF Bjørn Næss, og minner om at Oslos kjøpesentre har holdt stengt siden 23. januar og at kjøpesentrene i mange av Viken-kommunene var stengt i mer enn syv uker i løpet av første kvartal.

– Mange av kjøpesentrene i Oslo, som Oslo City og Aker Brygge har forsvunnet helt ut av listen, kommenterer Næss videre og har tro på at disse kommer tilbake på listen når samfunnet åpner opp igjen.

Noen lyspunkter finnes likevel og sentre med apotek, vinmonopol og dagligvarebutikker har klart å holde omsetningen oppe. I Oslo er det kun ett senter som kan viser til vekst i perioden; AMFI Ullevål som har hatt god drahjelp fra dagligvare og Vinmonopolet.

Senterleder Unni Merethe Aasgaard ved Storo Storsenter opplyser til Finansavisen at de er sterkt påvirket og kun holder rundt 40 av 140 virksomheter åpne. Mange av disse er serveringssteder som nå kun kan tilby takeaway. I likhet med AMFI Ullevål bidrar dagligvare og vinmonopol til å trekke bra med kunder.

Oversikten viser at det er Lagunen Storsenter i Bergen var landets største kjøpesenter i første kvartal og økte omsetningen med hele 19,3 prosent til tross for at de måtte holde stengt i ukene 6 og 7.

Her kan du se oversikten over Norges 60 største kjøpesentre i først kvartal 2021