Klar – ferdig – julehandel!

Del : fbtw

I snitt vil vi hver eneste nordmann handle for 11.100 kroner i desember (ca. 60 prosent på julegaver og ca. 40 prosent på mat), og vi vil bruke tilsammen ca. 97 milliarder kroner på julehandel i november og desember. Dette er prognoser fra Oslo Handelsstands Forening (OHF) og viser en vekst på ca. en prosent fra i fjor.

Til sammenligning forventes norsk julehandel å være på størrelse med norsk sjømateksport i 2019.

Desember årets viktigste handlemåned

Varehandelen er svært avhengig av julehandelen og omsetningen i desember forventes å ligge ca. 28 prosent høyere i omsetning enn gjennomsnittet for årets øvrige måneder. For enkelte bransjer er tallet mye høyere, f.eks. leketøy med ca. 225 prosent. Bokhandlere, gullsmeder og urmakere kan forvente rundt 150 prosent høyere omsetning enn gjennomsnitt.

Vi er glad for at desember måned stadig utgjør en mindre andel av årets totale omsetning. Hvert år overflyttes ca. 1-1,5 milliarder kroner fra omsetning i desember til november, noe som skyldes at julegavehandelen starter tidligere og tidligere.

Poser på hotell og butikkhandel rett hjem

For å gjøre julehandelen i Oslo sentrum mer bekvem, vil vi i år teste ut posehotell og hjemleverings-tjeneste av varer ved fire lokasjoner i Oslo: Aker Brygge, Paleet, Glasmagasinet og Oslo City. Her kan alle som handler julegaver i sentrum levere posene til gratis oppbevaring eller bestille hjemlevering mot betaling. Det siste er et samarbeid med Posten Bring. Alle julegaver handlet i alle butikker i Oslo sentrum er velkommen til disse lokasjonene.

Dette blir et meget godt tilbud for de som ønsker å kombinere julehandel med hyggelige opplevelser på restaurant eller ønsker å benytte seg av et av sentrums mange kulturtilbud. Vi vet også at mange ser utfordringen med mange poser og pakker på tog, trikk og buss, sier Bjørn Næss.

Bjørn Næss, adm. direktør i OHF

Black Friday

En av seks vil benytte Black Friday til julegaveinnkjøp. Dette kommer frem i en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag fra OHF.

Black Friday er de siste årene blitt regnet som avsparket på årets julehandel og er en av grunnene til at mye av julehandelen har flyttet seg fra desember til november, avslutter Bjørn Næss.

Bjørn Næss, adm. direktør i OHF

Her kan du laste ned presentasjonen fra vår kick-off for julehandelen:

https://www.ohf.no/wp-content/uploads/2019/11/Julehandelen-2019-.pdf