Krise i Oslo – OHF etterlyste kompensasjon

Del : fbtw

Den nye nedstengningen i Oslo-regionen har rammet handelsnæringen hardt. Det er egentlig bare et ord å si, krise, uttalte adm.dir. Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening under foreningens årlige arrangement der finansministeren legger frem de økonomiske utsiktene for Norge det kommende året.

Næss innledet med opp-summere det bratte året 2020.

– Vi så lysninger frem mot sommeren, men så kom det en runde til utover høsten. Nå er det altså full krise med full nedstengning, sier han. Han understreket at krisen har rammet medlemmene ulikt, både når det gjelder beliggenhet og bransjer. Butikker som selger klær og sko, restauranter og barer er blitt hardt rammet, mens lokalhandel, kjøpesentre og grenserelaterte bransjer har klart seg bedre.

Egen Oslo-pakke?

Finansminister Jan Tore Sanner (H) kunne ikke love noen Oslo-pakke til en hardt rammet handels- og servicenæring.

– Det er skuffende, men vi håper finansministeren legger fram noen særskilte pakker for bysentra og hovedstaden under regjeringens pressekonferanse førstkommende fredag, sier Næss.

Finansministeren antydet at flere ordninger vil forlenges frem mot sommeren, men ville ikke komme med noen lovnader. Mange har fått utsatt skatter og avgifter for å klare seg, men frykter nå at staten skal være en tøff kreditor når pengene skal betales. Sanner ga inntrykk av det det jobbes med en betalingsløsning som vil fordele byrden litt ut i tid.

– Det er viktig å huske på at det er mange lokalsamfunn som er hardt rammet, blant annet kommuner som lever av reiseliv. Utgangspunktet vårt må være en ordning som treffer bredt, og som fanger opp utfordringene i byene og de lokalsamfunnene som rammes, sa Sanner som brukte Trysil som eksempel på stor arbeidsledighet.

Hvordan få bylivet tilbake?

Det var sendt inn spørsmål fra medlemmene i forkant av sendingene og flere ville vite hva regjeringen har tenkt til å gjøre for å få folk og byliv tilbake i sentrum.

– Det er et veldig stort spørsmål hvordan vi kan få liv i bykjernene våre, uavhengig av koronasituasjonen. Det er mange bysentra som sliter. Det er en hovedoppgave for bypolitikerne. Sørge for at det ikke bare er sentrene utenfor bykjernen som har vekst, men også bysentraene. Det må vi diskutere i årene som kommer, uttalte Sanner.