Netthandelen reddet omsetningen

Del : fbtw

Korona: Krisen ingen så komme!

Tekst og foto: Håvard Schei

Alle bøker om pest ble utsolgt ganske fort etter pandemien var erklært, men kundene kom ikke tilbake før i april.

– De første dagene etter 12. mars ble det veldig stille. Det skapte engstelse og en klam hånd la seg over oss alle, forteller Eivind S. Bergmann, eier og innehaver av Adamstuen Antikvariat i Thereses gate.

– Thereses gate har vært ganske stille, spesielt i mars. Heldigvis ser de fleste ut til å ha klart seg relativt bra gjennom perioden så langt, sier Bergmann.

– Det er nok mange som har opplevd redusert omsetning, men jeg tror det er litt enklere for oss som holder til i bydelene enn de som er i sentrum eller i kjøpesentre. Det er flere folk her, sier Bergmann og forteller at noe av det mest deprimerende han har opplevd var en kveld på Storo senteret i slutten av april.

– Jeg var innom i syv-åtte tiden på kvelden, og da er det vanligvis mye folk. Det var kun to sportsbutikker og en frisør som var åpen i hele senteret. Det var ganske skremmende, sier Bergmann.

I Bergmanns lille butikk, har han merket pandemien, men det er ikke de store endringene. Han forteller at det er alltid noe å gjøre i en butikk som er fylt til randen av bøker; rydding, regnskap og andre dagligdagse aktiviteter.

– Dette er en butikk som aldri er full av folk, så avstandsproblemer finnes ikke her. Men, folk forventer at antibacen skal stå tilgjengelig. I tillegg vasker jeg over alle kontaktflater hver dag, forteller antikvaren.

Han har drevet antikvariatet i mange år. I hans generasjon har det vært viktig å eie egne lokaler, så han priser seg lykkelig over å være sin egen huseier. Utgiftene kan fort bli en tung bør å bære, om man leier.

– Når man driver nisjebutikk som meg, er man sjanseløs om man ikke eier. Det er hardt og brutalt. Med dagens utleiepriser, hadde det nok ikke vært enkelt å starte opp, innrømmer Eivind.

Internasjonale kunder

Adamstuen Antikvariat har mye forskjellig i hyllene. Det handles mye lokalhistorie, kunsthistorie, bildebøker, skjønnlitteratur og krigslitteratur. Skjønnlitteratur har solgt betydelig mer i disse månedene enn vanlig og Eivind konstaterer at folk ønsker å lese mer, og at litteratur om pest er populært.

– Pesten av Albert Camus, skulle alle ha. Jeg hadde noen av den og solgte alle raskt. Originalt fra 1947. Nå er den til og med trykket i nytt opplag, smiler han.

Mange av kundene i det lille antikvariatet kommer vanligvis langveisfra. De reiser inn eller bestiller over nett. En god «deal» kan bli gjort for en samler fra utlandet. Med en lav kronekronekurs, så er det blitt mer attraktivt for eksempelvis amerikanere å handle her. I år har antikvariatet hatt høyere omsetning enn i april i fjor. Det skyldes hovedsakelig netthandel, som for første gang har oversteget salg i butikk.

Politikk kan være mer skadelig enn virus

For Eivinds antikvariat var det en langt mer krevende periode da de stengte gaten for noen år siden og fjernet alle muligheter for å parkere i Thereses gate. Det ga umiddelbare og direkte resultat på omsetningen.
Det politiske vedtaket om å fjerne parkeringen til fordel for sykkelvei, var katastrofalt for næringen som holder til her. Det var heller ikke ønsket av beboerne. Etter lang behandling og mange protester ble det til slutt enighet om å beholde parkering for de lokale bedriftene.

Eivind påpeker at godt samarbeide mellom næringslivet og bydels/kommunepolitikere løste krisen til slutt. Videre sier han at slike voldsomme endringer kan gi store utslag, særlig for små butikker og bedrifter. Under korona-krisen, mener han at politikerne fort kan se muligheter for endring, og det mener han de må passe seg for.

– Politiske endringer kan være verre enn pandemien i seg selv, avslutter antikvaren.