Påskens favoritter

Del : fbtw

_


Den stille uke er tiden mellom palmesøndag og påskedag. Betegnelsen kommer av at man tradisjonelt ikke ringer med kirkeklokker denne uken, ikke som man skulle tro, fordi alle reiser på fjellet, og noen få heldige sjeler har byen for seg selv. Men er det så stille i Oslo og omegn som man skulle tro? Selv om mange har ferie, 4 av 10 ifølge Virkes befolkningsundersøkelse, og over halvparten av disse drar på privat hytte i Norge, er det 30 prosent som rett og slett er hjemme i ferien. I tillegg kommer det mange tilreisende til byen denne perioden. Oslo Visitor Centre rapporterte om over 11 000 besøkende i løpet av påskeuken 2017, hele 25 prosent flere enn i påsken året før.


– Vi er veldig glade for at så mange velger å ha åpent i påsken, blant både museer, attraksjoner, spisesteder og aktivitetstilbydere. Slik får vi vist frem et bredt spekter av tilbud og opplevelser i den flotte byen vår, også til de som velger Oslo i høytiden, sier Synne Myhre, avdelingssjef for vertskapstjenester i VisitOSLO på sine nettsider.

Vi er mange som unner oss litt ekstra i påsken. Her er noe fakta og trender rundt det vi konsumerer i løpet av uken, samt noen tips til aktiviteter:

EGG
I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Da spiser vi nærmere 30 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Nortura leverte i 2015 ut 1707 tonn med egg i uke 12 og 13. Dette er 10 tonn over salget i samme periode året før.

BACON
Vi spiser nesten 3 ganger så mye bacon i løpet av påskeuken enn ellers. Mens vi spiser omtrent 111 tonn bacon i uka til vanlig, anslås det at vi spiser 300 tonn bacon selve påskeuka.

GRILLPØLSER
Grillpølser skaper ekstra hygge på mange skiturer i påsken. Nortura mer enn tredobler produksjonen av grillpølser til påskeuka. Nordmenn fortærer da omtrent 1200 tonn grillpølser, mot et gjennomsnitt på under 300 tonn i uka for øvrig. Målt i lengde tilsvarer det godt over 2500 kilometer, eller lenger enn hele Norges kystlinje!

Du trenger ikke dra på fjellet for å spise pølse! Syverkiosken har de beste, mener en trofast skare stamkunder.

LAM
Klassisk lammestek (lammelår) med hvitløk og rosmarin står på mange menyer påskeaften. I løpet av påsken selges det ca. 900 tonn lammestek/lammelår i norsk dagligvare. Det er grunn til å tro at minst 500 tonn spises selve påskeuka. På årsbasis selges det 2600 tonn lammestek/lammelår. I påskemåneden kjøper nordmenn nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned.

APPELSINER
Nordmenn spiser hele 20 millioner appelsiner i påskeuken, forteller Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det blir omtrent fire appelsiner i snitt for hver nordmann og totalt 5000 tonn. Rundt 80 prosent av dem kommer fra Spania.

KVIKK LUNSJ
Hvert år produseres 50 millioner Kvikk lunsj-plater. Det vil si at hver nordmann spiser ni stykker hvert år. Omtrent 40 prosent av dette fortæres i påsken. I fjor var påsken i april, og Mondelez, som eier Freia og merkevaren Kvikk Lunsj kan informere om at det i den måneden ble solgt nær 14 millioner Kvikk Lunsj i dagligvare, kiosk og bensinstasjoner.

PAPPVIN ELLER CAMPARI?
Vinmonopolets tre salgstopper er påske, sommer og jul. I påsken er det først og fremst rødvin på kartong som er nordmenns store favoritt. Nytt ifjor var at at man kunne handle på polet midt i påskehøytiden. Dette gikk ikke ubemerket hen. Vinmonopolet økte omsetningsvolumet med nær 30 prosent sammenlignet med en normal lørdag. Men, åpent på påskeaften innebærer ikke så mye mer salg, folk handler det samme volumet, bare over flere dager, sa Vinmonopolet til DN etter påsken ifjor. På en normal lørdag selger vi rundt 250.000 liter. I løpet av de fem timene Vinmonopolet var åpent påskeaften 2017, endte salget på 323.000 liter.

SOLO
I ukene før påske og i selve påsken øker normalt Solosalget med 25 prosent.

SMÅGODT
Godterisalget hos Nidar øker med 30 prosent i påsken sammenlignet med en gjennomsnittsmåned. Det er bare i julen at godterisalget er like høyt. Den økte sukkeravgiften har gjort at mye av dette nå, dessverre for norsk dagligvare, handles hos søta bror over grensen eller via netthandel.

MARSIPAN
Nidar lager millioner av marsipanfigurer til påskehøytiden. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver i påsken.

KAKAO
Kakao smaker godt til en lang påskefrokost, i solveggen eller som et sunnere alternativ til brus. Visste du at en kopp kakao inneholder mer antioksidanter enn både rødvin og grønn te?

KRIM
Rett før påsken i 1923 kom boken Bergenstoget plyndret i natt ut i butikkene. Folk trodde annonsen i Aftenposten var en nyhetsartikkel. Misforståelsen førte til en norsk tradisjon med krimbøker i butikkene rundt påske.

SPØRRELEKER OG SPILL
NRKs påskenøtter, en spørrelek for hele familien, er en kjær tv-tradisjon. Første av i alt åtte episoder sendes fra og med 26. mars. Påskelabyrinten, også en NRK tradisjon, er en geografisk skattejakt som første gang ble sendt i 1987, og er et av Norges desidert mest populære radioprogram. Viggo Valle har vært programleder siden starten og i 2010 hadde han nærmere én million lyttere hver dag de seks dagene det ble sendt.

VÆR
Å smøre seg med tålmodighet kan bli vel så viktig som solkrem denne påska rapporter Yr. Høytiden blir noen grader kaldere enn normalt også i Oslo, men meteorologene lover solglimt innimellom.

EN SPLITTER NY TREND
Om du skal tilbringe påsken i strøk der snøen begynner å smelte kan du bli supertrendy ved å kaste deg med på denne aktiviteten. Beskrevet i engelske og amerikanske aviser som som den nyeste og kuleste fra skandinavia etter hygge, lagom og fika.

MUSIKK
Få høytider har fått så mye vakker klassisk musikk skrevet til seg som påsken. Fra Bachs Påskeoratoriet og Matteuspasjonen til Pergolesis Stabat Mater. Hva med en barokkkonsert i Lillestrøm eller Hvidsten kirke,  i eller Bach i mange varianter i Grønland kirke onsdag 28. mars? Denne påsken kan du få med deg både Infernofestivalen, som tradisjonen tro arrangeres denne uken, Rumifestivalen og mange fine arrangementer på Operaen, om du er litt bredt anlagt musikalsk.


Ellers anbefaler vi vår egen Oslokalender, Aktiv i Oslo, Det skjer i Oslo eller Visit Oslos utmerkede guider til påske i Oslo og Akershus!

Riktig god påske!

 

Kilder: Matprat, Nortura, Nidar, Ringnes, Melk, Yr, Aftenposten og NRK