Påskens favoritter

Del : fbtw

 


Vi er mange som unner oss litt ekstra i påsken. Her er noe fakta og trender rundt det vi konsumerer i løpet av uken, samt noen tips til aktiviteter:

EGG
I påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Da spiser vi nærmere 30 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Nortura leverte i 2015 ut 1 707 tonn med egg i uke 12 og 13. Dette er 10 tonn over salget i samme periode året før.

BACON
Vi spiser nesten 3 ganger så mye bacon i løpet av påskeuken enn ellers. Mens vi spiser omtrent 111 tonn bacon i uka til vanlig, anslås det at vi spiser 300 tonn bacon selve påskeuka.

GRILLPØLSER
Grillpølser skaper ekstra hygge på mange skiturer i påsken. Nortura mer enn tredobler produksjonen av grillpølser til påskeuka. Nordmenn fortærer da omtrent 1 200 tonn grillpølser, mot et gjennomsnitt på under 300 tonn i uka for øvrig. Målt i lengde tilsvarer det godt over 2 500 kilometer, eller lenger enn hele Norges kystlinje!

Du trenger ikke dra på fjellet for å spise pølse! Syverkiosken har de beste, mener en trofast skare stamkunder.

LAM
Klassisk lammestek (lammelår) med hvitløk og rosmarin står på mange menyer påskeaften. I løpet av påsken selges det ca. 900 tonn lammestek/lammelår i norsk dagligvare. Det er grunn til å tro at minst 500 tonn spises selve påskeuka. På årsbasis selges det 2 600 tonn lammestek/lammelår. I påskemåneden kjøper nordmenn nesten tre ganger så mye lammestek som i en normalmåned.

APPELSINER
Nordmenn spiser hele 20 millioner appelsiner i påskeuken, forteller Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det blir omtrent fire appelsiner i snitt for hver nordmann og totalt 5 000 tonn. Rundt 80 prosent av dem kommer fra Spania.

KVIKK LUNSJ
Hvert år produseres 50 millioner Kvikk lunsj-plater. Det vil si at hver nordmann spiser ni stykker hvert år. Omtrent 40 prosent av dette fortæres i påsken. Mondelez, som eier Freia og merkevaren Kvikk Lunsj kan informere om at det i påskemåneden ble solgt nær 14 millioner Kvikk Lunsj i dagligvare, kiosk og bensinstasjoner.

PAPPVIN ELLER CAMPARI?
Vinmonopolets tre salgstopper er påske, sommer og jul. I påsken er det først og fremst rødvin på kartong som er nordmenns store favoritt. Nytt i 2017 var at at man kunne handle på polet midt i påskehøytiden. Dette gikk ikke ubemerket hen. Vinmonopolet økte omsetningsvolumet med nær 30 prosent sammenlignet med en normal lørdag. Men, åpent på påskeaften innebærer ikke så mye mer salg, folk handler det samme volumet, bare over flere dager, sa Vinmonopolet til DN etter påsken 2018. På en normal lørdag selger vi rundt 250 000 liter. I løpet av de fem timene Vinmonopolet var åpent påskeaften 2018, endte salget på 323 000 liter.

SOLO
I ukene før påske og i selve påsken øker normalt Solosalget med 25 prosent. Salget av sukkerholdig brus har gått kraftig ned i Norge i 2018, men salg av sukkerfri leskedrikk har gått tilsvarende opp.

SMÅGODT
Godterisalget hos Nidar øker med 30 prosent i påsken sammenlignet med en gjennomsnittsmåned. Det er bare i julen at godterisalget er like høyt. Den økte sukkeravgiften har gjort at mye av dette nå, dessverre for norsk dagligvare, handles hos søta bror over grensen eller via netthandel.

MARSIPAN
Nidar lager millioner av marsipanfigurer til påskehøytiden. Hver nordmann spiser i gjennomsnitt 4,5 marsipanfigurer hver i påsken.

KAKAO
Kakao smaker godt til en lang påskefrokost, i solveggen eller som et sunnere alternativ til brus. Visste du at en kopp kakao inneholder mer antioksidanter enn både rødvin og grønn te?

KRIM
Rett før påsken i 1923 kom boken Bergenstoget plyndret i natt ut i butikkene. Folk trodde annonsen i Aftenposten var en nyhetsartikkel. Misforståelsen førte til en norsk tradisjon med krimbøker i butikkene rundt påske.

SPØRRELEKER OG SPILL
NRKs påskenøtter, en spørrelek for hele familien, er en kjær tv-tradisjon. Første av i alt åtte episoder sendes fra og med 15. april. Påskelabyrinten, også en NRK tradisjon, er en geografisk skattejakt som første gang ble sendt i 1987, og er et av Norges desidert mest populære radioprogram. Viggo Valle har vært programleder siden starten og i 2010 hadde han nærmere én million lyttere hver dag de seks dagene det ble sendt.

VÆR
Alt er klart for drømmepåske melder yr.no, så det er bare å finne fram solkremen, også i byen!

Vintrene på Østlandet vært uvanlig milde de siste fem årene, og påsken er sen i år, så det er bare å finne frem solkremen også i byen! Generelt vil milde vintre bli normalen i årene fremover, ifølge klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

OG ELLERS I OSLOPÅSKEN…
Bondens Marked arrangerer påskemarked med kortreist påskemat på Vinkelplassen. Eller hva med å ta båten ut til Bygdøy for påskeaktiviteter på Norsk Maritimt Museum eller Påskemysterier på Bygdøynes eller hva med påsketradisjoner og familieaktiviteter hele uken på Norsk Folkemuseeum? På Naturhistorisk museum får du vite hva som egentlig kom først av høna og egget under Eggende dager.

Tradisjonen tro arrangeres Infernofestivalen denne uken og Operaen har mange fine påskearrangementer for hele familien!


Ellers anbefaler vi vår egen Oslokalender, Aktiv i Oslo, Det skjer i Oslo eller Visit Oslos utmerkede guider til påske i Oslo og Akershus!

Riktig god påske!

Kilder: Matprat, Nortura, Nidar, Ringnes, Melk, Yr, Vikres befolkningsundersøkelse 2017, Aftenposten og NRK

MER OM ÅPNINGSTIDER I PÅSKEN 2019 HER: