Pass opp for skimming!

Del : fbtw

Du har sikkert hørt om skimming, men vet du egentlig hva det er?

 Wikipedias definisjon lyder slik:
 «Skimming er et begrep som brukes om uautorisert kopiering betalingskort. Skimming foregår vanligvis i minibanker ved at svindlerne fester en liten kortleser som kopierer kortinformasjonen over kortleseren i minibanken. Denne type innretninger kan være meget sofistikerte og kan være veldig vanskelig å oppdage. Det er også vanlig at svindlerne monterer et kamera over tastaturet i minibanken for å filme inntastingen av PIN-koden. Kortinformasjonen som blir kopiert på denne måten blir vanligvis brukt til å produsere falske kort, som igjen brukes til minibankuttak eller varekjøp. Dette har blitt en veldig vanlig måte å kopiere kort på. Svindlerne kan i løpet av noen få timer kopiere hundrevis av kort og svindle bankene for millionbeløp.[1]»

To tilfeller

Før jul dukket det opp et tilfelle i Drammen, her var det de ansatte som tok kontakt med politiet da de la merke til at betalingsautomaten så litt annerledes ut. Etter jul sto Sørlandssenteret i Kristiandsand for tur, her var det en kunde i rullestol som reagerte på høyden på betalingsterminalen. Daglig leder sammenliknet derfor terminalen med de andre, og skjønte at noe var galt og kontaktet politiet.

BeFunky+Collage.jpg

SER DU FORSKJELLEN? Bildet til venstre viser en vanlig bankterminal, mens bildet til høyre viser en bankterminal med skimmingutstyr. Her kan du se at det er satt på en ekstra del i bunn av terminalen, under tastene. (Foto: Politiet)

Det nye utstyret svindlerne bruker er så snedig laget, at de bruker kun sekunder på å smette det på terminalene som allerede er montert i butikk. De lager rett og slett identiske kasser som kan tres over terminalen som allerede står der. De er til forveksling like av utseende, og hvis uoppdaget, kan utstyret bli stående over lengre tid. Hvis svindleren i tillegg fjerner utstyret før det blir oppdaget, kan han gå fra butikk til butikk, og skimme litt på hvert sted.

Har politiet noen råd ?

Roar Kvassheim leder vinningsgruppen på Sentrum politistasjon. Dette er en spesialgruppe for bekjempelse av lommetyveri, skimming og id-tyveri. Roar er nå bekymret over utviklingen. “Skimming av betalingsterminaler butikk, kiosk og serveringssteder har vært mer eller mindre fraværende de siste årene. Vi ser nå at de kriminelle på ny har rettet sin oppmerksomhet mot dette segmentet og det er ekstra grunn for handelsstanden å være ekstra oppmerksom på den forhøyede risikoen i tiden fremover.”

DSC_0120 (2)

Politioverbetjent Roar Kvassheim

«Det er viktig at butikker og cafeer har gode rutiner, og sjekker terminalene sine. Selv om utstyret er bra, er det jo satt utenpå, så man kan kjenne om noe er løst. Kanskje er den merket litt annerledes enn før.»

Men hva skal man gjøre om man vil sikre seg mot denne type svindel?

«En god start er å sette på noen klistremerker, eller annet på terminalen, slik at den har noe mer enn «fabrikkutseende». Da er det lettere å legge merke til om noe har forandret seg.»

Politiet vil gjerne at alle er litt mer årvåkne nå, det ser ut til at skimming er i ferd med å bre om seg.

«Ja, nå som folk har mindre og mindre kontanter, blir det selvsagt mer fokus på å stjele kort, eller selve kortinformasjonen. Vi ser at skimming-problemet vokser, og håper alle kan holde øynene oppe. Lær de ansatte hvordan bankterminalen ser ut, «pynt» terminalen med firmalogo eller andre merker, og sjekk terminalene ofte. Ved minste lille uregelmessighet er det viktig å gå over terminalene med lupe!»

«Ja, og ring din lokale politistasjon om du ser noen som oppfører seg rart rundt terminalene! Selv om de ikke klarer å installere hos akkurat deg, er sjansen stor for at de opererer i ditt område. Da kan politiet følge nøye med, og kanskje stoppe svindlerne!»

Artikkel om skimming i Drammen finner du HER.

Artikkel om skimming på Sørlandssenteret finner du HER.