Pensjonister bruker mest penger på julegaver

Del : fbtw

Vi planlegger å bruke 5200 kroner på julegaver i år. Pensjonistene plusser på et par tusenlapper til, viser en ny undersøkelse.

Personer over 55 år bruker mest penger på julegaver, og pensjonistene aller mest. De skal kjøpe julegaver for hele 7150 kroner, mens 18-24-åringer bruker under halvparten.

– Det er tydelig at godt voksne legger litt ekstra i julegavene, og barnebarna får nok mye av det, sier Lars Fredriksen, utviklingssjef i Oslo Handelsstands Forening (OHF).

Tallene er hentet fra en landsdekkende undersøkelse som YouGov nylig har gjort for OHF. Den viser også at vestlendingene vil bruke mest penger på årets julegavehandel. Trøndere og nordlendinger minst.

Far får aldri dyrest gave

Vi kjøper 11 gaver hver oss, noe som betyr at en gjennomsnittlig julegave koster rundt 475 kroner. Kjæresten får den dyreste julegaven.

– Ikke overraskende er det vår aller nærmeste som får den dyreste presangen. Og siden menn bruker 600 kroner mer på julegavekjøp, er det grunn til å tro at partneren kommer godt ut av det på julaften, humrer Fredriksen.

Han synes det er langt mer overraskende at en av fem kjøper den dyreste gaven til «venner og kjente», og at ingen i undersøkelsen svarer at far får den dyreste gaven.

Julegavehandel på nett

Nesten halvparten av oss er allerede i gang med julegavekjøp, mens flesteparten begynner når det er fire uker igjen til julaften.

En tredjedel handler halvparten eller flere av gavene på internett, og 15 prosent svarer at halvparten eller mer av den totale handelen i år (utenom dagligvarer, underholdning og reiser) gjøres på nett.

På spørsmål om hva de tror blir den mest populære julegaven, kommer forbrukerelektronikk og særlig Apple-produkter høyt opp. Det samme gjør bøker og penger. Elektrisk enhjuling er årets nykommer.

Pressemelding fra Oslo Handelsstands Forening 18. november