Prioriterer ikke søndagsåpent

Del : fbtw

– Det er ikke en oppgave politiet kan prioritere med de ressursene vi har, svarer visepolitimester Roger Andresen i Oslo på spørsmålet om de påser at butikker overholder helligdagsloven.

Det er Dagens Næringsliv som tar opp saken ved å vise til at flere butikker på Grünerløkka holder søndagsåpent – uten lov.

Unntak fra loven

Helligdagsfredloven åpner for at faste utsalgssteder, som selger kiosk-/dagligvarer eller blomster og har en  salgsflaten som ikke overstiger 100 kvadratmeter, kan holde søndagsåpent. Men en rekke butikker som ikke hører innunder unntakene, holder åpent likevel.

– Siden regjeringen har ønsket søndagsåpent, har nok mange av butikkene her på Grünerløkka blitt litt anarkistiske. Det er flere som er søndagsåpne nå enn tidligere, sier Shoe Lounge-gründer, Sissel Lien, til Dagens Næringsliv.

Hun er i utgangspunktet ikke for søndagshandel, men holder likevel skobutikken på Løkka åpen, fordi hun er for valgfrihet for butikkene og kundene. Det er det flere i området som setter pris på.

Politiets ansvar

Det er politiets ansvar å følge opp at lovverket overholdes, men visepolitimester Roger Andresen i Oslo er tydelig på at dette er en oppgave de ikke prioriterer.

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) i Oslo ber butikkeierne respektere loven og holde stengt på søndager.

– Vi har jevnlige dialogmøter med politiet, og det kan være naturlig å spørre om de bør prioritere dette høyere innenfor sine rammer, påpeker Lippestad.

Kan komme lovendring

Regjeringen fikk ikke flertall i Stortinget for fri søndagshandel, alternativt la hver enkelt kommune bestemme, da dette var oppe før jul i fjor.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har svart Virke at det kan komme lovendring likevel: Jeg vil vurdere om det eventuelt er politisk grunnlag for regjeringen til å gjøre endringer i dagens lovverk, skriver hun i et brev fra januar i år.