Shopping som lokkemiddel

Del : fbtw

I fjor gikk Kina forbi Japan i antall besøkende i Oslo, og sammen er de nå like store som Nederland. Storbritannia gikk forbi Tyskland.

– Vi har store forventninger til amerikanerne denne sommeren. De hadde over 100 000 gjestedøgn i hovedstaden i fjor, og med Norwegians satsing og massiv markedsføring, bør enda flere komme hit, sier Holm som er administrerende direktør i VisitOSLO.

Hun forteller at både amerikanere og asiatere er et kjøpesterkt publikum, og at sistnevnte er svært opptatt av shopping.

– Asiatere skal se og shoppe i hele Skandinavia på fire dager. De jakter merkeklær og merkeprodukter som Gucci og Mulberry, og får momsen tilbakebetalt på flyplassen. Tyskere legger igjen langt mindre penger og cruiseturister aller minst.

Felles for alle, med unntak av de som reiser på såkalt «all inclusive», er at de gjester restaurantene og serveringsstedene i byen. I Oslo finner folk alt fra lokalmat til feinschmecker.   

I fjor sommer ble det solgt 90 000 Oslo Pass som blant annet gir fri inngang til mer enn 30 museer og attraksjoner, fri offentlig transport, og rabatter på restauranter og butikker. En av utfordringene VisitOSLO stadig støter på, er at folk synes Norge er et dyrt land å feriere i.

– Men det får vi ikke gjort noe med, og jeg tenker at så lenge kvalitet og pris henger sammen… Og har folk råd til å reise, så har de råd til å bruke.

Reiselivet legger igjen 13 milliarder kroner årlig innenfor byens grenser. Kultur- og idrettsarrangementer, samt internasjonale kongresser er mest lønnsomt. 

– Vi hadde aldri overlevd av turismen om sommeren. Det er økonomien i reiselivet ellers i året som gjør at vi kan holde åpent i juni, juli og august.

1. oktober åpner den nye turistinformasjonen som bytter navn til besøkssenter og flytter fra Fridtjof Nansens plass til Østbanehallen. Selv om mange undersøker nye steder på egne digitale flater nå, så kommer de fortsatt til informasjonen for å handle, spørre om shoppingmulighetene og hvordan de kommer seg på kryss og tvers.

– Det er en del museer og attraksjoner de skal sjekke av som Vigelandsparken, Bygdøy, Operaen, Holmenkollen og Skimuseet. Når dette er gjort så spør de: «Where are the locals?», så tipser vi om at de lokale liker seg på Vulkan, Grünerløkka og andre oaser i Oslo.

Reiselivssjefen er ikke redd for å skryte og mener hovedstaden vår er en kulturby i verdensklasse.
– Vet du hva? Det arrangeres 5000 konserter på Oslos scener i året! Det er mer enn i Stockholm og København! Vi har hatt fokus på kulturopplevelser, arkitektur og mattradisjoner mot det internasjonale markedet de siste årene.

Men likevel er vi ikke så kjent i verden som vi liker å tro, og Norge har bare 0,5 prosent markedsandel i reiselivet. Den ensidige markedsføringen av Norge med fjord, fjell og midnattssol må ta noe av skylden.

– Når folk spør: «Hvorfor skal jeg komme til dere?» skal du i hvert fall ikke si fordi det er så fint her. Det synes jo alle at det er der de bor! By i stedet på konkrete forslag som Munchmuseet og Mathallen.

Les hele intervjuet sommerutgaven av Oslo Handel