Shoppingvaner i sentrum

Del : fbtw

Vet du verdien på en gjennomsnittlig handlepose i Oslo sentrum? Vi har spurt hundrevis av personer.

Hvor ofte handler du i Oslo sentrum, og hvor mye handler du for i dag? var to av en rekke spørsmål som ble stilt 1020 personer med handlepose i slutten av november i fjor.

Undersøkelsen, som ble gjennomført av analyseinstituttet YouGov for Byfolk og OHF, er langt mer omfattende. I dette nyhetsbrevet ser vi litt på hvor ofte, og mye vi handler for.

1 av 3 ukentlig

79 prosent forteller at de handler i sentrum minst en gang i måneden, mens nesten en tredjedel handler ukentlig.  Kvinner shopper oftere enn menn, og yngre oftere enn eldre.

Utviklingssjef i OHF, Lars Fredriksen.

Utviklingssjef i OHF, Lars Fredriksen.

Ikke overraskende handler Oslofolk hyppigere i sentrum enn dem som ikke bor i Oslo, og de som jobber i sentrum handler hyppigere enn dem som ikke jobber i sentrum.

– Sammenligner vi med tilsvarende undersøkelse fra 2010, har handlefrekvensen gått noe ned. Det vil si at folk ikke handler i sentrum like ofte som før. Men handleposens verdi holder seg lik, opplyser Lars Fredriksen, utviklingssjef i OHF.

Han legger til at sentrums markedsandel i Oslo har gått ned fra 32 prosent til 16 prosent de siste 20 årene.

1246 kroner i snitt

Handleposens verdi strakk seg fra 0 kroner (de som bare skulle bytte varer) til 26 000 kroner! Snittverdien på kjøpet er 1 246  kroner.

– Vi ble litt overrasket over hvor høy snittverdien var, men Oslo sentrum har mange luksusbutikker, og det er ikke utenkelig å treffe på en «designerveske» eller lignende når vi spør over 1000 personer, sier Fredriksen.

Verdiøkning til 60 år

Menns handlepose er 316 kroner høyere enn kvinners handlepose. Gjennomsnittbeløpet øker med stigende alder frem til 60 år, hvor snittbeløpet blir lavere.

En av ti er såkalt «big spender», noe som betyr at handleposens verdi er 3 000 kroner eller mer. Dobbelt så mange menn enn kvinner hører innunder her, og flest finner vi i aldersgruppa 45-59 år.

Les også: Her er «Handleposen»