Sosial nedstengning – drastiske tiltak i Oslo!

Del : fbtw

Koronasmitten utfordrer stadig og i helgen ble myndighetene nødt til å stramme inn smittevernreglene ytterligere. Dette får store konsekvenser for handel og servering.

Adm.dir. i Oslo Handelsstands Forening uttalte følgende til media i helgen:

Tiltakene for handel og servering er svært krevende for våre allerede veldig hardt belastede medlemmer. Vi deltar selvsagt på dugnaden, ser alvoret, og håper at nedstengningen får kort varighet. Vi forventer at Regjeringen tilbyr tilstrekkelige kompensasjonsordninger. OHF har tidligere etterlyst særskilte geografiske støtteordninger for bysentra/Oslo sentrum. Behovet for dette blir nå ytterligere forsterket.

Nye tiltak

Lørdag 23. januar ble det iverksatt tiltak i 10 kommuner i Oslo og omegn. Alle butikker er pålagt å holde stengt, med unntak av dagligvarebutikker/matbutikker, apotek, kiosker, helsekost, optikere, bandasjister, dyrebutikker, vinmonopol, bensinstasjoner, diverse servicetjenester og lager-/ grossistdelen i forretninger som selger til profesjonelle kunder,.

Søndag 24. januar ble det varslet strenge tiltak i ytterligere 15 nærliggende kommuner, blant annet Bærum, Lørenskog og Lillestrøm. Fra 25. januar har de fått samme pålegg som nevnt over, med unntak av butikker utenfor kjøpesentre.

Tillatt med «klikk og hent»

«Klikk og hent»-løsninger vil være tillatt for butikker som har smittevernfaglig forsvarlige løsninger for inn- og utlevering av varer.

Disse kan holde åpent

Her følger en oversikt over butikker som kan holde åpent i tillegg til dagligvarebutikker / matbutikker, apotek og bensinstasjoner:

  • Vinmonopolet
  • Bandasjister
  • Optikere
  • Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende
  • Utsalgsteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr
  • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon
  • Definisjonen av matbutikker inkluderer kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvare

Kompensasjon

Alle som nå får et omsetningsfall på minst 30 prosent som følge av nedstengningen kan søke kompensasjon. For januar og februar er kompensasjonsgraden 80 prosent. Her kan du søke om kompensasjon.

Permittering

Den uforutsette situasjonen som har oppstått med nye retningslinjer og nedstengning (23. januar), tilsier at den særlige regelen om permittering med frist på to dager kommer til anvendelse for bedrifter som rammes av påleggene og har saklig grunnlag for å permittere ansatte.

Lønnsplikt for arbeidsgiver er 10 dager. Arbeidsgiver ansvaret altså for 2 + 10 dager totalt ved permittering.

Forefallende arbeid

Butikkansatte kan utføre forefallende arbeid i butikk i perioden det er stengt. Butikken skal være stengt for publikum. Det minnes om hjemmekontor så langt det er praktisk mulig

Vanlige spørsmål – se svarene her

Det har vært mye informasjon og iverksettelse av nye tiltak de siste dagene. Her følger en oppsummering fra regjeringen med spørsmål og svar på de vanligste spørsmålene: Klikk her