Storhetstiden

Del : fbtw

Denne uken var jeg sammen med Storbyalliansen på Stortinget for å drøfte kommunereformen med kommunalkomiteen. Det er 428 kommuner i Norge med hver sin administrasjon og ordfører. Er dette effektivt og til det beste for innbyggerne? Tvilsomt. Jeg mener at et byområde må organiseres som en kommune der folk bor og jobber. Det må være nært og nyttig. Da er kanskje 100 kommuner nok for å betjene Norges vel 5 millioner innbyggere?

OHF har medlemmer i Oslo og Akershus. I Oslo er det 15 bydeler som vi forholder oss til i tillegg til den sentrale ledelsen med Bystyret på topp. Det er demokratisk og til dels effektivt. I Akershus fylkeskommune er det 22 kommuner. Det betyr 22 kommunestyrer og 22 ordførere som skal vokte sitt område. Dette kan effektiviseres betydelig uten at det går utover kvaliteten for innbyggerne.  

Politireformen fastslår at dagens 27 politidistrikter reduseres til 12. OHF skal forholde seg til 3 politidistrikter, Oslo, Øst og Sør-Øst. Vi hilser reformen velkommen og setter pris på at det stilles kvalitative krav til politiets tilgjengelighet og responstider. OHF prioriterer trygghet for kunder, ansatte og ledere. Dette blir tema på frokostmøtet 24.2. Da kommer blant annet politimesteren i Oslo og lensmannen i Brumunddal. Jeg håper at du også er opptatt av trygghet og kommer på møtet.

Coop vil kjøpe Ica Norge. Konkurransetilsynet skal straks gi svar på om de tillater kjøpet og hvilke forutsetninger som legges til grunn. Coop tilbyr seg å selge 103 butikker. Og de kjøper NorgesGruppen? Eller? Konkurransedirektøren vil fjerne importvernet for å skjerpe konkurransen og gi større mangfold i utvalget i dagligvarehandelen.  De store blir større. Men det er fortsatt muligheter for enkeltstående butikker som tenker nytt og annerledes med kundene i fokus.

Sist uke var det messer på Lillestrøm. Det rapporteres om 4125 besøkende som orienterte seg om nyheter og trender. Mange var også innom ett eller flere av seminarene hvor også vår egen utviklingssjef holdt foredrag. Det gjelder å følge med på trendene og skape nye muligheter. Handel via internett øker kraftig. Det kan være en trussel eller mulighet. Helt avhengig av hvordan vi selv takler utfordringene. Uansett er det viktig å ta kunden på alvor. Gi kunden det kunden vil ha. Når de er klar for å handle. Det er storhetstid også innen nytenkning.  

Snart skal vi kåre Årets butikk 2015. Vi skal også kåre Årets Butikksjef innen faghandelen. Har du en favoritt så gi oss snarlig beskjed.

Sjekk kalenderen på www.ohf.no og meld deg gjerne på aktuelle møter og kurs.

Gunnar Larssen
Adm.direktør
Gunnar@ohf.no