Størst vekst for kjøpesentrene i Akershus

Del : fbtw

I Oslo økte kjøpesentrene omsetningen med 1,8 prosent. Til sammenligning var veksten på landsbasis 4 prosent i 2014. Det viser en fersk rapport fra Kvarud Analyse.

Størst vekst i Oslo-Akershus var det i Asker og Bærum der omsetningen i fjor økte med 6,6 prosent. Åpning av to nye kjøpesentre, Bekkestua Senter og Fornebu S, samt nyåpningen av Rykkinn Nærsenter, sørget for tosifret økning i 4. kvartal i fjor, og brakte regionen Asker og Bærum opp på veksttoppen i Oslo-Akershus i 2014. Nest størst vekst i fjor hadde kjøpesentrene i region Romerike med 6,1 prosent, etterfulgt av region Follo med 2,7 prosent.

I Oslo var det kjøpesentrene utenfor sentrum som økte omsetningen mest i 2014 med 2,5 prosent, mens kjøpesentrene i Oslo sentrum avsluttet 2014 sterkt, og snudde en negativ utvikling etter tre kvartal til en vekst på 0,7 prosent i 2014.
Omsetningsutviklingen til kjøpesentrene i Oslo var svakere enn i Akershus og på landsbasis i samtlige fire kvartaler i 2014. Dette skyldes at flere kjøpesentre i Oslo var under ombygging i 2014, mens det i fjor ble åpnet nye kjøpesentre og reåpnet eksisterende kjøpesentre i både Akershus og på landsbasis.

– Veksten i sentrum var lav i forhold til både resten av Oslo og Akershusregiene. Dette skyldes spesielt to ting. Den største veksten i butikkhandel fikk vi innenfor Hus og Hjem og der er Oslo Sentrum ganske svak. I tillegg innvirket ombyggingen på Paleet og Aker Brygge, oppsummerer utviklingssjef i OHF, Lars Fredriksen.
Han mener i tillegg at økningen i netthandel på tekstil påvirker det totale sko- og klesmarkedet. 

Servering i kjøpesentrene gikk bra i sentrum etter at Aker Brygge og Paleet åpnet.
– Dette gjør nok at vi får se flere etableringer innenfor servering i sentrum. Tallene her vil bli enda bedre i år, når Østbanehallen åpner neste uke, spår Fredriksen.

Rapporten baserer seg på omsetningstall fra 31 kjøpesentre i Oslo og 26 i Akershus. Les hele rapporten her: Kjøpesenterutviklingen i Oslo og Akershus 2014