Størst vekst i Akershus

Del : fbtw

Analysen av omsetning og omsetningsutvikling for handel og service i Oslo og Akershus er utført av Institutt for bransjeanalyser (IBA) for OHF.

Forskningssjef Per Gunnar Rasmussen gikk gjennom tallene og tok for seg hovedtrekkene på frokostmøte om «Tall og trender» 4. juni. 
Butikkhandelen i Oslo endte på 47,3 milliarder kroner i 2013, noe som er en vekst på 2,2 prosent. Tilsvarende tall for Akershus er 38,6 milliarder kroner og 3,2 prosent vekst. 
– Faghandelen hadde svakere vekst i hovedstaden. Salg av bekledning var svært svakt i Oslo, mens Akershus – mye takket være Strømmen Storsenter – hadde sterk vekst, sa Rasmussen.
Han la til at det var særlig siste halvår i fjor som hindret mer vekst i Oslo. Julehandelen gikk dårlig, spesielt for ytre by. 
– Men det er gledelig å se at detaljhandelen for Norge har startet bedre i år enn i fjor. Jeg antar det blir en vekst rundt 4 prosent hvis prognosene holder seg.
Til tross for at Oslo vokser mindre enn Akershus, kan Oslo sentrum glede seg over gode tall. 
– Selv om bekledning, samt sport og fritid leverte svake tall, så ble resultatet overraskende høyt for faghandelen totalt sett.
Rasmussen trekker særlig frem gull, ur og optikk. De vokste kraftig og «vant» julehandelen i bykjernen. Det var også en bra utvikling for bok og papir, noe Eldorado kan ta en del av æren for. 
Forskningssjefen trekker frem service og servering som vekstvinneren. 
– De har hatt vekst i lang tid og imponerer igjen. Oslos serveringsbedrifter omsatte for 9,3 milliarder kroner i fjor og vokste dermed 7,7 prosent fra året før.