Sverige vil teste «e-krona»

Del : fbtw

Kontanter er i dag et forventet og nokså vanlig betalingsmiddel, men kanskje er det ikke så lenge til fysiske penger er historie? Riksbanken, Sveriges sentralbank, har nylig lansert et pilotprosjekt for en digital versjon av kontanter: En e-krona.

Piloten har som mål å lage en digital krone som er enkel og brukervennlig i et isolert testmiljø, for å se hvordan den kan brukes av publikum. Sammen med Accenture, vil de utvikle et forslag til en teknisk løsning som kan fungere som et supplement til kontanter.

Kun 13 prosent betalte med kontanter

Riksbanken har nylig gjennomført en undersøkelse som viser at kun 13 prosent betalte med kontanter ved sitt siste kjøp. Dette er en drastisk nedgang fra en tilsvarende undersøkelse i 2010 som viste at 39 prosent hadde handlet med kontanter ved siste kjøp.

Hvorfor e-krone?

Målet er at den digitale kronen skal være enkel, brukervennlig og samtidig oppfylle kritiske krav til sikkerhet og ytelse, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Som i Norge, er fysiske kontanter stadig sjeldnere i bruk i Sverige. Mobilappen Swish (svenskenes svar på Vipps), er godt utbedt og det er estimert at butikker vil kunne stoppe å ta imot kontanter innen 2023.

En utfasing av kontanter, vil gjøre at befolkningen mister muligheten til å betale med statlige utgitte penger. Den svenske sentralbanken frykter at enkelte grupper vil bli ekskludert som følge av at all betalingsinfrastruktur blir overlatt til private aktører. Videre frykter de at mangelen på en form for kontanter vil undergrave befolkningens tillit til pengesystemet. En eventuell e-krone vil kunne sikre at folk flest fremdeles har tilgang til et betalingsmiddel som er statlig garantert.

– En e-krone vil bidra til et betalingsmarked med konkurranse, innovasjon og med en vernet integritet i transaksjonsdata. Den vil dessuten gjøre samfunnet mindre sårbart ved eventuelle problemer med det nåværende betalingssystemet.

Sveriges Riksbank

Blokkjedeteknologi

Den tekniske løsningen vil bli evaluert i et testmiljø, der deltakere, for eksempel publikum og banker, blir simulert. Her skal brukere kunne oppbevare e-kroner i en digital lommebok, foreta betalinger, samt innskudd og uttak via en mobilapp. Brukeren skal også kunne utføre betalinger gjennom for eksempel smartklokker og kort. Nettverket skal sikre at bare gyldige transaksjoner er registrert.

Pilotprosjektet er planlagt frem til februar 2021, med mulighet for å utvide og videreutvikle den tekniske løsningen med en maksimal kontraktsperiode på syv år.

Riksbanken vil deretter vurdere om de som sentralbank ønsker å utstede en digital krone.