Varehandelens grønne område fra NorShop-messe på Sjølyst i 1991.

Tilbakeblikk: Fra Forbrukermessen til Butikkleverandør

Del : fbtw

Gratulerer med året, OHF! Foreningen fyller 175 år i november, og vi feirer jubileet med tilbakeblikk i nyhetsbrevene.

OHF er samarbeidspartner når «Butikkleverandør» og «e-commerce» arrangeres 17. og 18. februar hos Norges Varemesse. Der møtes utstillere og detaljister for å se på produktnyheter og øke fagkunnskapen.

Morgendagens shopping

LarsJensEasyFairs450

OHFs Lars Fredriksen og Jens Nordfält, dekan Center for Retailing ved Handelshögskolan i Stockholm, foredro på Butikkleverandør 2011.

Utviklingssjef Lars Fredriksen i OHF er en del av seminarprogrammet med «Forbrukerne på vandring. Hvor handler de, og hvorfor gjør de det?»

– Med utgangspunkt i undersøkelser og rapporter som OHF har fått utarbeidet de siste årene, skal jeg fortelle hva som gjør at forbrukeren velger et kjøpesenter kontra en handlegate, og hva som betyr mest ved valg av handlested. Jeg skal også formidle noen tanker om fremtidens salgskanaler, sier Fredriksen.

Dagens husholdning i 1958

Utstillingen «Dagens husholdning» kom i gang etter initiativ fra Oslo Dagligvarekjøpmenns Forening og ble for første gang arrangert på Ekebergsletta i 1958.

Senere skiftet utstillingen navn til «Forbrukermessen» og deretter «Hjem og hobby», og det var kontraktfestet med Norges Varemesse at foreningen var medarrangør.

I mange år var «Hjem og hobby» en av de største utstillingene i Norge med 200 utstillere og 100 000 besøkende.

Hjem og hobby messe 1999Samarbeidet videreutviklet seg og fagmessen «NorShop» åpnet i 1974. Den ble arrangert hvert tredje år og var lenge den ledende utstillingen for butikkutstyr og innredning i Norge.

Lønnsom avtale

Begge utstillingene ga et betydelig løft for OHFs økonomi, siden foreningen var sikret 10 prosent royalty av standleien.

Nye markedsforhold og strukturer i handelsnæringen førte etter hvert til store endringer i Norges Varemesses utstillingsvirksomhet, og begge utstillingene ble avviklet 1999/2000 etter å ha eksistert i årevis.

De siste årene har OHF samarbeidet med easyFairs, som er en av Europas største messearrangører, og står blant annet bak «Butikkleverandør» som avholdes i februar hvert år.