Tungt i serveringsbransjen

Del : fbtw

Byrådet ber om staten hastehjelp til restaurantbransjen i Oslo. Det er ikke en dag for sent! Selv kan de bidra med å gi tilbake skjenkeretten, for bransjen vil mye heller ha det strengt enn stengt!

Som Raymond sier; Oslos serveringsbransje, er i ferd med å knele og folk i bransjen bruker ord som mørkt, tungt, seigt og krum nakke for å beskrive situasjonen. Det verste er selvsagt at smittevernhensyn og skjenkestopp gjøre det mest lønnsomt å holde stengt.

Noen aktører holder så vidt hjulene i gang ved å tilby take-away, men mer for å kunne holde folk i arbeid enn at det er lønnsomt. Pengesekken er i ferd med å gå helt tom, gjelden har økt og tanken på et nærstående forfall av skatter og avgifter og ikke minst hvordan finansiering av feriepenger skal løses, er en tung bør å bære for mange.

Viktig arbeidsplass

I tillegg til å skape mangfold og byliv, er serveringsbransjen blant Oslos viktigste hjørnestenbransjer. Eiere og drivere har tatt en skikkelig støyt under koronaen, men det har også alle som er ansatt, enten det er som kjøkkensjefer, kokker, hovmestre eller servitører. Usikkerheten er stor. «Vil jeg fortsatt ha en arbeidsplass å gå til når denne pandemien er over?» Det er det nok mange som reflekterer over. Atskillige har også skiftet beite. Nå melder serveringsstedene om flukt fra det utrygge til nyetablerte jobber innen dagligvare, logistikk, transport og netthandel, for å nevne noen. Hvordan vil det bli å åpne når kjøkkensjefen har sluttet eller alle servitørene trenger opplæring? Det kan utvilsomt intensivere hodepinen for en eier som er tvunget til å holde stengt, og som derfor ikke har råd til å holde på medarbeiderne.

Koster å være snar

Det er ingen tvil om at det er dårlig likviditet i bransjen, men det er likevel mer enn nok å bruke pengenr på. De må hele tiden være «på» og kunne snu seg rundt når samfunnet åpner opp. For eksempel; åpner uteserveringen først, blir det viktig å ha nødvendige tillatelser i orden og ha planlagt innkjøp av utemøbler og varmelamper m.m. Det er også viktig å fylle opp lagrene. Når «alle» skal åpne samtidig – også i resten av Europa – kan det være lurt å ha sikret seg alt fra smittevernsutstyr og toalettpapir, til kritiske ingredienser på menyen. Når etterspørselen først kommer tilbake, er det ikke tiden for å gå tom for varer!

Trenger krisehjelp

Vi tenker at det nå er viktig å få i gang virksomhetene. Ny melding om fortsatt  nedstenging ut april, var nedslående. I likhet med byrådet mener vi bransjen nå må få ytterligere statlig støtte og ikke minst en ny utsettelse av innbetaling av skatter og avgifter. Forsinkelsesrente på åtte prosent er dessuten skammelig høyt og må ned.

Nå må vi se fremover mot mai. Håpe at den blir skjønn og mild og kan by på et yrende byliv i hovedstaden vår.