Politioverbetjent Morten Drægni hos vinningsgruppen i Oslo politidistrikt og OHFs trygghetsrådgiver, Steinar Vadla Risa.

Vær på vakt mot «One Day Shoppers»

Del : fbtw

Politiet i Oslo varsler om økt kortsvindel og ber handelsnæringen ruste seg bedre.

– Mye tyder på at bruk av falske og «skimmede» bankkort vil øke i tiden fremover. Dette er en type kriminalitet som det bare vil bli mer av, varsler politioverbetjent Morten Drægni hos Vinningsgruppen ved Sentrum politistasjon i Oslo politidistrikt.

Mer om kriminalitetsbildet for handelsbedrifter på OHFs frokostmøte 19. april. Meld deg på!

Bedrar luksusbutikker

Vinningsgruppen omtaler fenomenet som «One Day Shoppers» – personer, i hovedsak utenlandske statsborgere, som kommer til Oslo og svindler til seg varer ved bruk av falske bankkort.

– De drar som regel til luksusbutikker eller butikker med varer som er lett omsettelige. Svindlerne er ofte velkledde og veltalende, og har en troverdig historie om hvorfor de skal kjøpe en klokke til titusenvis av kroner, forteller Drægni.

Høysesong for svindlere

Basert på erfaringer og hvor mye stjålet kortinformasjon som er tilgjengelig på nettet, er ikke politiet i tvil om at dette vil øke i omfang fremover. Trygghetsrådgiver i Oslo Handelsstands Forening, Steinar Vadla Risa, ber handelen forberede seg til sommeren:

– Jeg er overbevist om at denne kriminaliteten øker i takt med at turistmassene inntar Oslo. Det er viktig å minne om at kriminaliteten som regel begynner i high-end butikker og beveger seg videre. Politiet har hatt flere tilfeller av kortsvindel i vanlige butikker også.

Tatt på fersk gjerning

Morten Drægni er politioverbetjent hos vinningsgruppen i Oslo politidistrikt og ekspert på skimmingskriminalitet.

Morten Drægni er politioverbetjent hos vinningsgruppen i Oslo politidistrikt og ekspert på skimmingskriminalitet.

Det verste tilfellet i hovedstaden enn så lenge, var da fire grupperinger fra Storbritannia slo til mot urmakerforretninger i løpet av en desemberuke i fjor. Årvåkne butikkansatte, blant annet hos Urmaker Bjerke, gjorde at samtlige ble tatt på fersk gjerning. Disse er dømt, fengslet og utvist fra Norge i to eller fem år.

– Dette viser hvor viktig det er å være oppmerksom. Å avdekke denne formen for kriminalitet er ikke enkelt, men med god opplæring og en sjekkliste langt fremme i pannebrasken, er butikkene bedre rustet. Handelsnæringen må forberede seg på et stadig mer digitalt trusselbilde, poengterer Drægni.

Vær oppmerksom

Han skjønner godt at det kan være ubehagelig å mistenke folk for svindel, og viser til noen sjekkpunkt som bør øke oppmerksomheten til ekspeditørene:

  • Kunden bruker magnetstripen i stedet for chip ved betaling
  • Kunden har flere bankkort som blir forsøkt før det er dekning
  • Kunden er utenlandsk statsborger som kjøper dyre merkevarer

Bruk UV-lys

Bankkort er som regel laget i navnet til kunden, så det går an å sjekke om dette samstemmer med annen legitimasjon. Politiet oppfordrer spesielt utsatte butikker til å skaffe seg UV-lys, som gjør det langt enklere å se om kortet er falskt.

– Ved mistanke om bruk av falske kort, varsles vektere som oppretter kontakt med politiet. Vi har høy kompetanse på skimmingsrelatert kriminalitet, og gjør det vi kan for å ta dem. Hvis de ikke blir tatt på stedet, men får gjennomført kjøpet og drar videre, etterforsker vi slike saker på tradisjonell måte i samarbeid med kortselskap og ved hjelp av sikkerhetsutstyr som kameraovervåkning.

Trygg handel – trygg by

Oslopolitiet understreker at kriminaliteten må bekjempes i tett samarbeid med Oslo Handelsstands Forening og andre aktører i byen.

– Butikkene må gjøre sikringstiltak. Det er kjempebra at OHF jobber aktivt for en tryggere by, blant annet ved å sikkerhetssertifisere butikker med eget trygghetsoblat, roser Drægni.