Vanskeligere å levere kontanter

Del : fbtw

– Utviklingen går helt klart mot et kontantløst samfunn, men jeg syns det blir feil når banken innfører begresninger så lenge kontanter faktisk fortsatt er tvungne betalingsmidler, sier Tori Fredriksen, eier av klesbutikken Walk-in Closet, på Bislett.

Det har i lengre tid pågått en debatt omkring selskapers aneldning til å velge bort kontantbetalingsløsninger. Det er imidlertid fortsatt slik at kontanter er et tvunget betalingsmiddel, det vil si at man er pliktig til å ta imot norske kroner som betalingsmiddel.

– Tungvint og lite fleksibelt
Da Fredriksen sist gang skulle levere inn kontanter til sin bank, Handelsbanken, fikk hun beskjed om at de ikke lenger ville ta imot kontanter. Når hun også forsøkte å få utlevert veksel, bød også dette på problemer.
-Takket være hyggelig betjening fikk jeg både levert kontanter og utlevert veksel denne dagen, men beskjeden var at dette hadde bankkontoret nå sluttet med, forteller Fredriksen.

Etter å ha kontaktet Handelsbanken angående problemet, fikk Fredriksen til svar at hun fortsatt kan få levere inn kontanter ved bankens Lysaker-kontor. Kontoret på Majorstuen, som er mye nærmere Bislett, vil derimot ikke ta imot kontanter. Og veksel må hun nå belage seg på å bestille opptil en uke i forveien mot betaling.
– Dette gjør det tungvint for oss, fleksibiliteten blir borte; det er Ikke alltid man kan planlegge behovet for veksel en uke i forveien, sier hun.

Fredriksen understreker at hun gjerne skulle sluppet å ha kontanter i butikken, men påpeker at dette ikke lar seg gjennomføre i praksis så lenge kontanter er et tvunget betalingsmiddel.

-Misforståelse
– Her må det ha skjedd en misforståelse. Vi har ingen planer om å fjerne kontanter fra våre kontorer i Oslo, men to av kontorene har et noe begrenset tilbud sier banksjef ved Lysaker-kontoret, Glenn Steinbø.
Det vil i praksis si at kontoret på Majorstuen og Økern hverken tar imot, eller leverer ut, kontanter.

– Vi ser at behovet for kontanter blir mindre og mindre, men for de av våre bedriftskunder som har behov for å bruke kontanter, så tar vi imot det. Kunden er hjertelig velkommen til å levere inn kontakter på eksempelvis Lysaker-kontoret, sier Steinbø.

OHF har vært i kontakt med flere banker som alle bekrefter at de fortsatt tar imot kontanter, samtidig som de alle gjerne vil ha et kontantløst samfunn.

– I Oslo har vi godt med nattsafer hvor våre bedriftskunder kan levere sine oppgjør. I tillegg har vi avtale med en del post i butikk som tar imot mindre innskudd, forteller Oddrun Indestad, seniorrådgiver i DnB.

Når det gjelder veksel er det foreløpig et litt varierende tilbud, avhengig av lokasjon. På større steder har DnB myntrullautomater, samt at man kan bestille veksel for uthenting på bankkontorene.
-Kontaktmengden går ned i samfunnet, og det er en utvikling vi ønsker å bidra til. Det gjør hverdagen enklere både for oss, de næringsdrivende og kundene. Men, så lenge kontanter fortsatt er et tvungent betalingsmiddel, vil vi tilby løsninger for dette, sier Indestad.