Vi julehandler for 10 600 kroner i desember

Del : fbtw

Hvis utviklingen fortsetter ut året, blir det omsatt for 54,8 milliarder kroner i detaljhandelen i desember. Det betyr at hver nordmann i gjennomsnitt handler for 10 600 kroner.

Det melder Statistisk Sentralbyrå i dag. Sammenlignet med i fjor handler vi for 200 kroner mer i år. Omsetningen av mat og drikke vil trolig komme på rundt 22,4 milliarder kroner i desember. Dette omfatter salg i dagligvarebutikker, storkiosker og spesialforretninger. I desember måned handler hver innbygger mat og drikke for vel 4 300 kroner i gjennomsnitt.

Også salget av vin og brennevin øker betraktelig i desember. Omsetningen her alene er på 2,5 milliarder kroner i desember. Dette er nesten 80 prosent mer enn gjennomsnittet for årets elleve andre måneder.

Imidlertid viser tall fra Kvarud Analyses julehandelsindeks at omsetningen i uke 50 (7.-13.desember) i år var 3,3 prosent lavere enn i uke 50 (8.-14. desember) i fjor. Nedgangen skyldes dels at vi ved utgangen av uke 50 i fjor var en dag nærmere julaften enn ved utgangen av samme uke i år. I tillegg har en del kjøpesentre flyttet nattåpent fra uke 50 i fjor til uke 51 i år. Dette gir også negative utslag på ukesomsetningen i uke 50. I tillegg ser det også ut til at Black Friday (27.november) har flyttet en del omsetning fra desember til november.